Atunci când cauți un apartament într-un bloc nou, trebuie să ții cont de multe opțiuni și aspecte, nu doar de preț. Trebuie să te hotărăști care este zona în care ți-ar plăcea să locuiești, numărul de camere de care ai nevoie și facilitățile de care dispui în imediata apropiere.
Un alt criteriu important este modul de compartimentare a apartamentului, mai precis dacă alegi un apartament decomandat, semidecomandat sau nedecomandat.
Atunci când cauți să închiriezi sau să cumperi un apartament într-un bloc de locuințe nou și analizezi ofertele imobiliare din orașul tău, e posibil să nu înțelegi exact toate denumirile despre apartamente.
În cele ce urmează, îți vom prezenta ce înseamnă apartament decomandat, care sunt caracteristicile și avantajele acestui tip de locuință și de ce trebuie să ții cont de ele. Iar, dacă vrei să te bucuri de un apartament decomandat nou în Buftea, îți recomandăm complexul rezidențial The Suburb!
Ce înseamnă apartament decomandat
Termenul „decomandat” se referă la existența unor camere cu intrare separată și prezența unui hol cu acces direct în fiecare dintre acele camere. O mare parte dintre apartamentele decomandate au bucătărie închisă, ceea ce permite gătitul frecvent fără ca mirosul să se împrăștie în alte camere.
Cel mai important aspect al unui apartament decomandat, fie că vorbim de unul de 2, 3 sau 4 camere, este că are fie un hol lung sau chiar două mai mici în formă de L, ceea ce permite intrarea separată în fiecare cameră.
Din punct de vedere arhitectural, acest model de apartament oferă cele mai multe avantaje, pentru că oferă intimitate tuturor membrilor unei familii sau al unui grup de prieteni care împart aceeași locuință. Însă, pe de altă parte, tocmai datorită avantajelor sale are și prețul cel mai ridicat.
Care sunt avantajele unui apartament decomandat?
Pentru a face o alegere în cunoștință de cauză, este bine să cunoști cât mai multe aspecte despre viitoarea locuință. Așadar, dacă ești în căutarea unui apartament decomandat și vrei să știi care sunt avantajele acestuia, iată cele mai importante beneficii de care te poți bucura:
- Intimitate maximă
Având în vedere că accesul în fiecare cameră a apartamentului se face din hol, proprietarul beneficiază de toată intimitatea de care are nevoie. Fiind vorba de pereți despărțitori, acest tip de compartimentare oferă și o bună izolație fonică, ceea ce creşte automat și nivelul de autonomie al locatarilor.
De exemplu, un living închis se poate transforma la nevoie în biroul de acasă, dacă nu vorbim de un spațiu open space cu bucătăria sau dacă nu face trecerea către alte camere din apartament.
- Posibilitatea personalizării
Compartimentarea unui apartament decomandat este foarte permisivă din punctul de vedere al amenajării. Fiind vorba de camere complet separate, nu trebuie neapărat ca încăperea cea mai mare să devină living, aşa cum nici cea mai mică nu e obligatoriu să fie camera copilului.
De asemenea, fiind camere separate de pereți și uși, personalizarea acestora se poate face mai ușor, nefiind nevoie să alegi același stil de design interior. Poți opta de exemplu pentru o bucătărie cu accente rustice, în timp ce pentru living poate vrei o amenajare în stil scandinav.
- Eficiență termică
Un apartament decomandat asigură autonomia termică a fiecărei camere. Într-o locuință formată din camere separate este mai facilă setarea temperaturii optime în fiecare spațiu. De exemplu, pentru bucătărie unde folosești frecvent aragazul și cuptorul poți seta o temperatură mai scăzută sau poate chiar alegi închiderea caloriferului. În timp ce pentru camera copilului poți monta un calorifer mai mare sau poți seta repartitorul astfel încât să ofere mai multă căldură.
Pe holuri și în camere de lucru, temperatura poate fi ajustată în funcție de anotimp și de perioadele în care sunt utilizate efectiv. Același lucru este valabil și în cazul folosirii aparatului de aer condiționat pe timpul verii, închizând ușa unei camere vei menține răcoarea mult mai ușor. Astfel, este evitată risipa de energie și se pot realiza economii importante la facturile pentru utilități.
4. Curățenie
Chiar dacă un apartament decomandat cu un hol generos poate lua din spațiul locuibil, holul oferă un plus de intimitate, ceea ce permite menținerea curățeniei pentru o perioadă mai îndelungată. Holul este locul unde vei lăsa încălțămintea și alte accesorii cu care vii de afară, și astfel va fi mai ușor de curățat.
De asemenea, una dintre marile probleme când vine vorba despre compartimentarea apartamentului o reprezintă bucătăria, locul unde apar mirosuri de mâncare, unde se formează condens, aburi și mucegai. Cei care au locuințe open space știu cel mai bine cât de neplăcut este izul de mâncare ce ajunge în toate zonele casei și cât de greu se curăță grăsimea de pe pereți și mobilier. Astfel, în cazul unui apartament decomandat, bucătăria este separată prin ușă, are fereastră proprie ceea ce permite aerisirea mult mai ușoară.
5. Închiriere mai ușoară
Acest stil de compartimentare este ideal deopotrivă și pentru cei care doresc să ofere apartamentul spre închiriere. Statistic vorbind, unitățile decomandate sunt cele mai căutate de către chiriași, ele fiind perfecte pentru tinerii studenți care doresc să împartă chiria și cheltuielile aferente unei locuințe, dar să beneficieze, pe cât posibil, și de intimitate.
Cele mai populare apartamente decomandate sunt cele cu două camere. Dacă locuiești singur sau cu partenerul/a, o astfel de locuință îți oferă spațiul de care ai nevoie și îți permite să folosești imaginația pentru a o transforma într-un loc cu adevărat special.
Dacă însă ai o familie mai mare, apartamentele devomandate cu 3 sau 4 camere vor deveni căminul de vis, în care fiecare membru al familiei are propria oază de liniște și relaxare.